..
Catherine Haddad är en av USA:s bästa Grand Prix-ryttare och bor sedan många år tillbaka i Vechta, Tyskland.
- Jag heter Catherine Haddad och är ursprungligen från Michigan, USA. Men jag har bott i Tyskland under många år, så länge att jag tappat min humor, öppnade hon clinicen med. Snacka om "icebreaker"!
Vardagsproblem i fokus
Temat på clincen var "Vardagsproblem och lösningar". Tanken var att belysa och komma med lösningar på vardagliga problem som alla ryttare kan känna igen sig i. Sju ekipage deltog under dagen, och variationen på hästar och ryttare var ganska stor. Dock följde Catherine hela tiden en och samma röda tråd:
- Sitt djupare i sadeln och rid hästen med ditt säte! Det är det bästa verktyget du har, använd det, påpekade hon gång på gång.
Catherine Haddad poängterade att hon vill se stilla händer, som hålls ihop och som förs mot hästens mun. Ibland ställer vi ryttare hästens huvud för mycket fram och tillbaka med händerna, vilket gör att vi stör den. Rid hästen med ditt säte till handen, inte tvärtom.
Catherine förkortar sin metod till IAS = Introduce your As to the Saddle. Hon berättade under clinicen om när hon kom till Tyskland, att man då inte fick rida förrän man kunde longeras i sadel utan att ta i tyglarna.
Gillar svensk ridning
Catherine var mycket imponerad av ekipagen på clinicen, som dagen innan fått "rida upp" för henne och förbereda sig lite inför allmänhetens granskning.
- Det är vad jag gillar med svenska ryttare, de kan rida! berömde hon.
Haddads tydliga sätt att undervisa uppskattades av ryttarna, liksom hennes humortvist som fick de flesta att dra på smilbanden och känna sig avslappnade. Hon använder sig gärna av lite annorlunda liknelser när hon ska förklara sitt budskap, vilket gör att man "bildligt" ser lösningen framför sig och kan ta den till sig.
Utrustningen viktig
Catherine tog även upp bettets inverkan och inpassning, samt sadelns betydelse för ryttare och häst. Sadelns balans och placering i förhållande till hästens tyngdpunkt och rörelse är något hon brinner för. Det är jätteviktigt att en sadel hjälper ryttaren till balans och inte stjälper den - med till exempel för stora knästöd som gör att skänkel och sittben kommer i obalans. Själv rider Catherine i en Stübben-sadel. Inga problem där inte med sits, balans och knästöd, menar hon.
Catherines varma personlighet satte stark prägel på clinicen. Hon uppmuntrade verkligen publiken att fortsätta att utforska den ädla konst det innebär att rida.
1. Lär dig att sitta djupt och avspänt i sadeln.
2. Handen ska vara mjuk, ihop och följa hästens mun.
3. Se till att följa hästens rytm, samspelet är som en orkester. Spelar en del falskt låter det illa.
4. Var noga med att kontrollera kontakten mellan hand och säte.
5. Glöm inte beröm - och se alltid till att ha kul med din häst och er träning!
Catherine, som tillhör världseliten i dressyr, sitter på hästryggen när vi kommer. Hon avslutar arbetet på den fina Grand Prix-hästen Maximus. Hennes elever och beridare rider Catherines andra hästar och hon berättar engagerat om deras träning.
- Vi börjar alltid med att skritta alla våra hästar, oavsett vilken utbildningsgrad de är i, säger hon.
Efter att ha sett den "färdiga produkten" Maximus, visas en av Catherines femåringar. Den har börjat lära sig lite öppna, lättare samling i galoppen och den får gå i naturlig balans, något som Catherine upprepar ofta.
- Det handlar alltså inte om lång och låg eller kort, utan att de ska gå naturligt. Vi ser till att alla hästar får gå rakt och naturligt runt banan som uppvärmning, från fyraåringarna till Grand Prix-hästarna. De ska ridas med kontakt från bakbenen och framåt, genom kroppen till munnen, med liksidigt stöd i tyglarna, säger Catherine.
Flytta den naturliga balansen
Alla hästarna värms också upp i lätt sits.
- Med femåringarna börjar vi jobba aningen mer samlat än med fyraåringarna. Då börjar vi arbeta med att flytta hästens naturliga balans från frambenen till bakbenen, säger hon.
Femåringen ser välbalanserad ut, Catherine ber ekipaget att visa ett galoppombyte och berättar att de började lära hästen detta i förra veckan. Ekipaget gör ett avbrott och fortsätter sedan i nästa galopp.
- Det viktiga här är inte själva bytet, utan att hästen reagerar och svarar, det spelar ingen roll om det inte är perfekt, säger hon.
Catherine menar att denna häst kommer att göra helt rena byten om tre månader.
Förbättringsbara hästar
Hästarna är fina, men de är inga superelektriska individer med gångarter utöver det vanliga - som man kanske kan vänta sig i ett dressyrstall av Catherines kaliber. Istället vill Catherine ha hästar som hon kan träna bättre och själv utveckla gångarter och ridbarhet på.
- Jag vill ha hästar som är träningsbara, ridbara och förbättringsbara. Många av mina finaste hästar hade folk aldrig trott skulle bli något när de var tre, fyra eller fem år, säger hon.
Catherine påpekar att det viktigaste med unghästarna är att de har rörelser som kan byggas och utvecklas.
- De ska vara klara och bra i huvudet, jag anser att det är minst fyra gånger viktigare än att en häst har stora rörelser.
Avslappnade - inte uppdragna
Hästarna rids alla avslappnat och är inte "uppdragna" i kort form. Catherine påpekar hur viktigt det är att inte jobba i spänning på hästen utan med en avslappnad häst.
Hur får man hästen avslappnad då?
- Det är mer en fråga om vad vi inte gör. Jag tror att frågan om att få en fysiskt avslappnad häst är direkt relaterad till hur du hanterar bettet i munnen på hästen. Bettet är den mest missuppfattade delen av utrustningen. Det säger sig självt att man inte blir avslappnad om man stoppar ett bett i munnen och har någon som rycker i det, säger hon.
Många stora ryttare arbetar med rollkur för att "stretcha igenom" hästarna, vad tycker du om det?
- Det är en vanlig missuppfattning att man stretchar hästen med rollkur, med huvudet i halsen. Istället ska de ta ner huvudet och stretcha hela halsen. Ha längre tyglar!
Snörgjord och gammal sadel
En framgångsrik tävlingsryttare som Catherine Haddad, sponsrad av bland annat Schockemöhle Sports, skulle kunna välja och vraka bland den senaste utrustningen. Men intressant nog står hon väldigt fast vid sin utrustning och vägrar rida i något annat än sina gamla Stübben Tristan-sadlar. Några av sadlarna är över 20 år gamla och ser väl slitna ut. Jämfört med dressyrsadlarna som finns på marknaden nu ser de omoderna ut, utan knästöd och med en mindre djup sits.
- De här gamla Tristan-sadlarna är fenomenalt välbalanserade, tittar man på sätet så ser man att den djupaste punkten är mitt i balanscentrum, du sitter alltså så korrekt och välbalanserat som möjligt. Stropparna till sadelgjorden utgår rakt ifrån de punkterna. De obefintliga knästöden gör att du måste lära dig rida ordentligt och inte hitta balansen i knästöden, berättar Catherine.
Till sadeln har hon dessutom minst lika omoderna sadelgjordar, nämligen repgjordar.
- Repgjordarna ger till skillnad från andra gjordar inga skav, om de spänns åt ordentligt. Sadeln ska sitta så hårt att den sitter nära hästen och följer hästen rörelser helt, sitter den löst så kommer den att slå emot hästens rörelser och vi får en skumpeffekt som verkligen kommer att göra hästen spänd.
- Vi vill följa hästens rörelser och inte sadelns rörelser, säger hon.
Otvingad, naturlig form
Nu kommer sexåringen in i ridhuset.
- Lägg märke till att den fortfarande går i otvingad och naturlig form, säger Catherine.
Hästen rids runt banan och ser inte det minsta spänd ut.
- Det beror till stor del på att vi som rider är avslappnade, det är ingen "big deal" om hästarna gör misstag, utan vi gör det igen istället och nästa gång blir det bättre, säger hon.
Catherines elev Casey Dornan ska göra galoppiruetter med hästen Willy och börjar med att göra små piruetter i skritt.
- Det blir lite som en lek, först gör vi det i skritt och visar och sedan testar vi i galopp, säger hon.
När det blir svårare börjar Willy att vifta väldigt mycket på svansen och blir stel i kroppen. Då berättar Catherine hur man kan avläsa hästens journal.
- Jo, det kan man göra genom att titta på svansen. När hästen är avslappnad så kan man se att svansen har en naturlig sving, från höger till vänster. När hästar tycker att något är jobbigt eller har en jobbig historia bakom, så kan man se att svansen inte går rytmiskt och att de ofta börjar vifta omkring med svansen, förklarar hon.
..
-------------------------------------- Tipssidan för tävlingsryttare På denna sida hittar du tips till ryttare. |
Var ska rörelserna göras? En rörelse som ska starta vid en viss punkt ska påbörjas när ryttarens axlar är vid punkten. En rörelse som ska avslutas vid en viss punkt ska på samma sätt avslutas när ryttarens axlar är vid punkten. Om hästen vinglar på medellinjen. Om du inte kan göra volterna exakt rätt storlek. På stora mittvolten. På diagonalerna. Serpentiner. Om hästen inte står still i halterna. Mellan-och ökade gångarter. Ökad skritt. Om hästen inte går stadigt på tygeln. Galoppomslag / fel galopp. ---------------------------------------------------- |
En dag i Flyinge
20 minuter sena passerade vi Båstad. Kallt och dimmigt..
Mötte Herrman som kom nedskrittande till paddocken med ryttare.
Och sedan sa ryttaren att Herrman va sugen på att hoppa!
Sa han verkligen de?
Ja det gjorde han..
Och så blev det! Fyller 3 senare i år och hoppad 95 uppsutten
Sedan satt blivande matte upp och skrittade tillbaka honom till stallet..
Där vi släppte ut honom i hagen och gav honom lunchen..
Inte konstigt han äter så långsamt med de löjliga små mjölkisarna
sa mamma efter att ha kollat hans tänder! Väl
Och mycke mer pussvänlig än storebror Rebus som mest vill busa
(speciellt nu när han inte rids!!)
På vä'gen tillbaka mot Göteborg stoppade vi på sommarstället och där var det vår, med besked!! Gräset framför stallet var fullt av maskrosor, tokmysigt!!
55 mil i bil senare och vi är hemma igen
Herrman heter egentligen Rockefeller
född 2007
e Rosewelt (Rotspon)
u Peanut (Edinburgh)