..

Studietips!


"Träna din sits" är en dvd av ridläraren och forskaren Mari Zetterqvist Blokhuis och dressyrryttaren Mads Hendeliowitz, inspelad på Segersta Equestrian. Syftet med filmen är att beskriva vad en bra sits är, hur den kan anpassas till olika hästar och att ge inspiration till hur vi kan träna för att rätta till eventuella sitsfel och brister. Målgruppen är ryttare på alla nivåer.


I första kapitlet beskrivs den välbalanserade och avslappnade sitsen, samt varför sitsen är så viktig. Mads rider och visar, och speakern förklarar hur de olika kroppsdelarna inverkar och samverkar i respektive gångart, i övergångar, under exempelvis sidvärtsrörelser, samt på rakt och böjt spår. Det är den lodräta "dressyrsitsen", kompletterat med lättridningen, som tas upp - inte hoppningens tvåpunkts- eller trepunktssits. Inte så konstigt kanske, med tanke på att både Mads och Mari är dressyrinriktade.

Efter att Mads Hendeliowitz har visat "facit" för en bra sits kommer tre fallstudier, det är tre tjejer som är elever på Sergersta som blir skärskådade. Först Lina, som har problem med rytmen samt sitter lite "ovanpå" hästen och inte riktigt kommer ner i sadeln. Därefter Malin, som behöver jobba på sin följsamhet och på att kunna slappna av. Och slutligen Moa, som behöver bli lite mer stabil i sin mellandel och mjukare i armarna.   
Vi får veta anledningen till respektive brist och ryttarna får övningar som ska hjälpa dem att rätta till sina sitsfel. Det gäller både övningar vid "vanlig ridning" och vid longering. Lina får exempelvis rida lätt "ojämnt" - stå upp två och sitta ner ett - hon får rida lätt i galopp och så vidare.

Slutligen får vi se hur ryttarna tränar upp sina sitsar, utifrån respektive svaghet, i gymmet och på en så kallad Balimo-pall eller på en pilatesboll. De konkreta övningarna är väldigt inspirerande, även om de ovana "modellerna" ser ut att bli lite fnissiga ibland! 
Lina får till exempel göra balansövningar på pilatesbollen och på en balansplatta. Hon visar också hur man själv kan massera och stretcha spända muskler. Malin får träna upp sin rörlighet, bålstabilitet och kroppskontroll i höfterna på Balimo-pallen. Hon gör även rörlighetsövningar på mattan. Moa får träna liksidighet och koordination. 

Det känns både nytt och nyttigt med filmade sitsråd. Visst finns det flera bra böcker om ryttarens sits och inverkan på marknaden, men där kan det ibland vara svårt att förstå de teoretiska förklaringarna, till exempel av hur man ska använda vikten och sittbenen. Här blir det betydligt lättare att fatta!
Som tittare känner jag absolut att Mari, som forskat på sitsen och har jobbat på Strömsholm, vet vad hon pratar om. "Varför finns det inte sådana här ridkurser - där man får sin sits analyserad?" tänker jag spontant när jag ser filmen. Om man jämför med golfen, där det finns svingstudios på var och varannan klubb där man får sin sving filmad och analyserad, ligger vi verkligen efter...

Ska jag säga något negativt är det att filmen känns lite lågbudget, till exempel vad gäller grafik, musik och omslag. Sedan hade jag såklart gärna sett lite mer av vissa saker. Till exempel ännu fler "ryttartyper" och sitsegenheter - kanske framför allt hos ryttare på lite lägre nivå, där sitsfelen framkommer ännu tydligare. Men som sagt - innehållet är intressant och givande, så jag kan helt klart rekommendera filmen!

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)
Titel: Träna din sits
Producent: Mari Zetterqvist Blokhuis (MZ Equitation) och Mads Hendeliowitz (Segersta Equestrian) 
Pris: 290 kronor + frakt (beställs på www.mzequitation.se)
Speltid: 56 minuter


...

SOMMARBETE OCH RYTTARLOV


Skall åka på besök i sommarhagen och uppdaterar mig lite på hästbloggar. Hittar intressant och alltid lika aktuell information i form av ett reportage om hästens hållbarhet. Läs och begrunda!

 

Så får du en hållbar häst

Ingvar Fredricson är veterinärprofessor, före detta Flyingechef och ryttarpappa åt Peder och Jens. På ett av Folksams frukostseminarier i Falsterbo föreläste han om hur man får en hållbar häst.




Text & foto: Anki Yngve Publicerad: 2010-07-26

- Att skaffa häst är ett stort äventyr, det är som att gifta sig. Man blir förälskad men får också en del saker på köpet, som man inte hade en aning om. Det vi pratar väldigt lite om är vilken hållbarhet man kan förvänta sig av sin häst, säger han.
Hållbarhet är hästens viktigaste egenskap. Är den halt har vi ingen nytta av den, oavsett talang. Det finns en hel del ärftliga faktorer som påverkar hållbarheten. Därför tycker Ingvar att vi ska avla på individer som har tävlat och presterat inom sporten. Då vet vi att deras kroppar håller för arbete. Men även miljöfaktorerna är viktiga. Och de skiljer sig väldigt mycket åt beroende på var hästen är uppfödd.
- I exempelvis Holland är de jätteduktiga på avel, men har inte så mycket mark att släppa ut unghästarna på.

De två första åren avgör
Ingvar berättar att hästen är det djur som har längst och smalast ben i förhållande till sin kroppsvikt. Evolutionen har utvecklat hästen till den varelse på jorden som bäst kombinerar snabbhet och uthållighet. Under miljontals år har hästar dessutom förflyttat sig många mil varje dag för att hitta föda.
- Under fölstadiet och under de två första åren läggs grunden för hållbarheten. Då måste hästen få röra sig fritt, på kuperade arealer, dygnet runt. Det ger starka senor och bra koordination. Om hästen inte har fått bygga upp sig under de två första åren kan man inte fixa till det i efterhand, då har tåget gått. Veterinärerna älskar klena hästar, de blir stadiga klienter, säger Ingvar.
Han menar att vi i Sverige, med vår natur, har fantastiska möjligheter att föda upp hållbara, härdade och starka hästar. Men tyvärr utnyttjar vi inte den möjligheten fullt ur, alldeles för många unghästar står för mycket på stall med en massa halm, och går i för små och platta hagar.
- I våra konkurrentländer finns det i stort sett inga marker, så på många ställen måste de ha hästarna i box på vintern. Hur snygg en sådan häst än är kan det finnas risk för att den inte håller, att man köper sig problem. I alla fall om inte hästen har en stark genetisk konstruktion. Vi ser mer skador på de hästar som är uppfödda så.
Ingvars förslag är att vi i Sverige borde ta fram en kvalitetscertifiering av anläggningar för uppfödning av högkvalitativa, värdefulla hästar. Då är han övertygad om att toppryttare i hela Europa skulle skicka föl och unghästar hit.
- Vi svenskar är lite tröga, vi utnyttjar inte de fantastiska möjligheter som finns.

Varierande underlag
Underlaget är också en faktor att räkna med. Inte minst behöver unga hästar få gå på varierande underlag.
- Jag skulle önska att vi födde upp hästar i stora hagar med olika underlag, där det var kuperat och hästarna fick ströva en bra bit för att nå foderautomaterna. Då anpassas hästkroppen till att klara av varierande underlag i framtiden.
Som ridunderlag för vuxna hästar berättar Ingvar att det som är mest obehagligt för hästen är om underlaget "släpper", alltså om friktionen är för liten. Ett underlag ska ge bra grepp, men greppet får inte heller bli så bra att hoven fastnar helt. En liten glidning är nödvändig.
- När du föder upp en häst ska du låta den gå på så varierande underlag som möjligt, men det gäller även när du rider. I England låter man till exempel fälttävlanshästarna göra "road work" i skritt på asfalt, för att successivt härda benen, säger Ingvar.
Han berättar att Jan Jönsson körde "road work" med sina hästar på Flyinge, och de var alltid torrast och finast i benen av alla individer i stallet.
- När hästen sätter ner foten på hårt underlag förspänner den tån. Då blir de små, stabiliserande musklerna mer aktiva och tränas upp. Det ökar cirkulationen och ämnesomsättningen, och ger sundare ben.
Självklart går det att överanstränga hästen om man rider för mycket och för länge på hårt underlag. Den får inte bli varm i benen efter jobbet - då har man gjort för mycket. Men Ingvar varnar också för väldigt mjuka ridbanor.
- Man kan lura sig och tro att ett mjukt underlag gör att hästen får längre steg. Men det sker inte på ett naturligt sätt. Den "springer på musklerna" och så småningom kortas istället det naturliga steget. Det blir en "snöeffekt" med djupt underlag, det fina steget är en skeneffekt.
Att rida på mjukt underlag är absolut något man kan göra då och då. Men gör det inte dagligen, säger Ingvar.  

Stärk hästens bakdel
En av de viktigaste faktorerna för hållbarhet är självklart hur hästen rids och tränas. När vi sätter oss på dess rygg utsätts hästkroppen för en kraftig störning. Hästen har redan utan ryttare 60 procent av sin kroppsvikt på framdelen. Och eftersom ryttaren sitter framför tyngdpunkten ökas belastningen av frambenen ytterligare.
- Det gäller att kunna utbilda hästen så att bakbenen blir starkare, kan krökas och bära mer vikt. Det ökar hästens möjlighet att hålla. Vissa ryttare flänger omkring med hästen i framvikt. Då går hästarna väldigt ofta sönder i frambenen.          
Ingvar tycker att man ska ta hjälp av en duktig unghästutbildare om man inte är så duktig själv.
En bra ryttare kan inte bara utbilda hästen effektivare, han eller hon kan också läsa av hästen.
- Jag tycker att man ska vara observant på i vilken utvecklingsfas unghästen är. Exempelvis treårstester är jättebra, men det finns ingen naturlag som säger att ni måste vara med. Om hästen är inne i en tillväxtfas är det bättre att stå över.
Det tar lång tid att utveckla sig till en bra ryttare, som kan utbilda hållbara hästar som presterar sitt max.
- Jens (Fredricson, reds anm.) brukar säga att du  tyvärr förstör tre-fyra hästar innan du blir en bra ryttare. Det räcker inte att rida en timme om dagen för att få tillräckligt med känsla för att kunna utbilda unghästar.
De flesta av oss är enligt Ingvar för försiktiga när vi rider vuxna hästar, vi tränar för lite och får ingen effekt. Sedan finns det ett gäng som flåbusar runt, och rider sönder hästen, och så finns det några få som verkligen har känslan att träna upp ett djur på toppnivå.  

Visitera dagligen
Att hålla koll på sin häst, och hitta eventuella skavanker innan de utvecklas till skador, är enligt Ingvar avgörande.
- Ryggen och benen ska man prioritera. Känn igenom hästen varje dag. När du palperar ryggen ska det ligga två mjuka och spänstiga muskler på var sida om ryggraden. Är musklerna spända måste du göra något åt det, se över sadeln och prata med din veterinär. Låt gärna en duktig tränare rida igenom din häst då och då, och känna så att hästen är mjuk och smidig.
I övrigt tycker han att vi ofta förmänskligar hästarna för mycket. Till exempel skos många hästar för tidigt, trots att nästan alla unghästar - som rids på bra underlag - kan gå utan skor fram till fem eller sex års ålder.
- Då utvecklar de en bättre hovkvalitet och ägaren sparar pengar... Det har blivit så att man slår på skor bara för att hästen ska gå ett treårstest. Skorna är ett stort ingrepp i hovens funktion - behöver du dem på testet så dra gärna av dem efteråt, säger Ingvar.
Blir hästen öm kan man rida den på mjukt underlag i ett par veckor. Så naturlig hästhållning som möjligt är det Ingvar Fredricson förespråkar.
- Att lägga på två-tre täcken och bandage upp till naveln är förmänskligande påhitt. Hästarna är djur och ska behandlas som djur. Sedan är det ju ganska stor skillnad beroende på inriktning. Av någon anledning verkar dressyrhästar behöva mer lindor och täcken än hopphästar. Och det är ju ändå precis samma sorts hästar...

 

 

Redaktionen

Källa: Hippson.se

[email protected]


Hästsaker Säljes


Trixie har rensat i garderoben och arrangerar blogg-loppis (Bloppis!):

Cavallo
Snygga manchesterridbyxor i mycke gott skick. Knäskodda (skinn) i stlk 38



Pikeur
Snygga knäskodda (skinn) ridbyxor i gott skick. Stlk 164



Equipage
Sköna tygridbyxor, inte bara för varma tillfällen! Knäskodda (tyg) stlk 38



Pikeur
Bruna helskodda (skinn) Pikeurridbyxor i gott skick. Stlk 38 med hög midja



Golden Dress
Fräcka rutiga ridbyxor med blått skinn, helskoning i stlk 40. Litet hål under knät som lätt går att sy igen.



Eurostar
Snygga manchesterridbyxor i mycke gott skick (ser nästan oanvända ut!) Modell Sarah med hög midja och helskodda (skinn) stlk 40 (långa)


Stübbenvojlock modell dressyr (full). Lite naggad upp till (inte mer än vad som syns på bilden), men det syns ju inte under sadeln sen ;)


Schabrak man blir glad av! Passar bäst under en allroundsadel på ponny/häst


Flughuva stlk Large från Globus. Hel och i gott skick!


Mässingsstigbyglar till junior. Plattan ingår :)


Diverse olika bett! Storlekar från 14,5-17,0 med undantag för det minsta som är 13,5 cm mellan ringarna. Bettplattorna ingår dessvärre inte. Håll inte på frågorna!! ;)


Märkesskydd i gott skick (om än lite skitiga i dagsläget..) Vinröda stlk COB och du bli snyggast på banan! Även ett par svarta för 75:-/par. Billigare vid köp om 4 stycken!





(Övrigt - Södra Sverige) Lö, 24. Juli 2010
Golden Dress
Fräcka rutiga ridbyxor med blått skin, helskonning i stlk 40. Litet hål på knät som lätt går att sy igen.

..

SOMMARLOV

Sporadiskt bloggande under sommarlovet. Jag har varit i Italien på semester och knappt sett en häst på hela två veckor. Rebus går på bete och bara njuter av ledigheten. Åtminstone ser det ut så. Har dock hunnit med två välorganiserade programridningar ute på Säve galopp och någon strölektion. Följer resultaten från d stora tävlingarna via nätet och läser om nya domarinitiativ i Aachen.
http://www3.ridsport.se/Tavling/Dressyr/Nyheter/2010/01/CHIOAachentestarnyadressyrideer/
Ha en fortsatt skön sommar och på återseende i höst!

RSS 2.0