Lite mer om utbildningsskalan...

När jag skrev om domarnas fokus för året så gick jag kortfattat igenom den klassiska tyska utbildningsskalan för hästen. Denna kan även appliceras på ryttaren och visar på hur ryttaren kan utveckla sin sits, balans och inverkan. Ju bättre kontroll ryttaren har på den egna kroppens inverkan, desto mer kan hon fokusera på hästens utveckling.
  • Takt, ryttaren måste ha balans, följsamhet och koordination för att kunna ge rätt hjälper vid rätt tidpunkt. En spänd ryttare blir stel och stör hästen genom dålig balans och bristande följsamhet. Dessutom ger detta ofta fel tempo vilket påverkar hästens balans och takt.
  • Lösgjordhet, även ryttaren måste vara mentalt och fysiskt avspänd och balanserad för att kunna få hästen avspänd och lyhörd. En obalanserad ryttare som klämmer sig fast i sadeln eller balansera sig med handen kan inte lösgöra sin häst på ett korrekt sätt.
  • Kontakt/stöd, ryttaren måste kunna erbjuda hästen en liksidig mjuk och fjädrande kontakt med munnen via tygeln. Detta kräver att ryttaren är avspänd, balanserad och följsam. En ryttare med spända axlar och stela armar erbjuder hästen en ryckig förbindelse via tygeln och en ojämn kontakt med munnen. Ryttaren kan uppleva att hästen inte bjuder framåt och provar då att länga på tyglarna, vars glappande resulterar i en ännu ryckigare förbindelse. En sluten hand och mjuka, lätt böjda armar med ett elastiskt stöd är att eftersträva för att få en jämn och liksidig kontakt.
  • Schwung, ryttaren skall vara avslappnad och följsam och ha tillräcklig styrka för att kunna följa med i hästens rörelser och på så sätt ge intryck av att sitta stilla. Tänk "pumptermos" som Nina K brukar referera till, med fjädring genom ryttarens rygg.
  • Rakriktning, ofta har rytteren precis som hästen en svagare och en starkare sida. Inte sällan viker sig ryttaren i sidan och förskjuter då sin vikt i sidled. Då sitter ryttaren inte längre mitt över hästen. Följden blir att ena skänkeln (ofta den inre på böjt spår) inverkar mer än den andra, (ofta ytterskänkeln på böjt spår) som blir längre, rakare och mer passiv. För att få hästen rakriktad och liksidig måste ryttaren sträva efter att själv vara jämnstark och inverka lika mycket med båda skänklarna.
  • Samling, för att kunna samla hästen måste ryttaren ha uppnått de tidigare stegen på skalan, dvs vara balanserad, avspänd och följsam, erbjuda en mjuk jämn kontakt till handen och dessutom vara stark och spänstig och sitta mitt över hästen.
En mer detaljerad genomgång av ryttarens utbildningsskala finns på tränarkollegan Catarina Ytterlids fina hemsida.

Tisdaxträning även denna vecka.

Så här glad är Rachel när hon tänker på att matte kommit hem! Foto: Camilla
Så här nöjd blev Rachel när hennes matte kommit hem igen! Foto: Camilla

Har varit en sväng i Partille för att träna två nya elever. Mia som är medryttare på charmige PRE-valacken Odin och Ann-Kristin på danska stoet Benedicte. Då det var första lektionen för båda ryttarna blev det en hel del prat om grundläggande teori och ambitioner och annat. Ser fram mot att få hjälpa dessa båda ekipage under våren.

I kväll på Hagelyckan tränar Jessica som är tillbaka från semestern och Liselotte som gjorde sin debut på dressyrbanan i Strömma i helgen.

Nästa vecka (14) är yours truly på vidlyftig skidsemester i Åre, ingen träning då med andra ord.

Nu har det slarvats...

...med skrivandet under den gångna veckan. Dagarna har varit fulla av vardagens trivia och energi och inspiration har trytit en smula. Bot och bättring!

Mina elever har skött sig väl, som vanligt. Tyvärr är tisdagsgruppen på Hagelyckan temporärt decimerad på grund av sjuka hästar och annat. Eva har ridit Mogge som är fräsch och arbetsvillig igen efter lite vila. Jessica är på skidsemester. Julia red som en fullfjädrad dressyrprinsessa på lilla Silver förra veckan, mycket ridning ger som synes finfint resultat. Liselotte har finslipat med Rolex inför söndagens (dvs dagens) premiärframträdande på främmande bana. Jag håller tummarna!

På Partille ridklubb frodas ambitionerna och jag har fått privilegiet att regelbundet träna Cia, Amy och Jenny varannan vecka. Igår fokuserade vi på lösgörande arbete över bommar. Ser fram mot en positiv och utvecklande vår i Partille.

Det har varit domarkurser högt och lågt; Britt Hammar har på sedvanligt strukturerat manér haft genomgång för LA-domare på GFRK. Och Elisabeth Lette har haft kurs för MsvB-domare på Strömsholm med aningen lägre informationsdensitet. Mycket bilkörning och övernattning (tillsammans med underhållande domarkollegan Lotta C) för en kort genomgång och gemensam bedömning. Alltid roligt att komma lite hemifrån och få se och bedöma nya okända ekipage. En liten sammanställning av utvalda nyheter för årets tävlingssäsong följer:

Domarfokus för 2009 är:
  • Utbildningsskalan- alltid lika aktuell. Har, som den uppmärksamme läsaren säkert noterat, refererat till skalan tidigare i bloggen. Då var det ryttarens utbildningsskala som avsågs. Mer om hästens utbildningsskala nedan.
  • Halt, och inridning i halten.
  • Ryggning, villighet och korrekthet.
  • Övergångar, slarvas med i lägre klasser.
  • Bakdelsvändningar.
  • Skritt- och galoppiruetter.

Den klassiska tyska utbildningsskalan är grundäggande för både träning och bedömning. Den består av 6 moment som leder fram till Självbärighet som i sammanhanget är slutmålet för en dressyrhäst. Nedan följer en kort sammanfattning av de ingående 6 momenten och deras inbördes ordning.

Den grundläggande Invänjningsfasen består av:
  • Takt; rena gångarter i rätt tempo.
  • Lösgjordhet; mental och fysisk
  • Kontakt; jämn och liksidig bjudning fram på bettet.
Utveckling av påskjutskraften består av komponenterna:
  • Lösgjordhet
  • Kontakt
  • Schwung; luft och bärighet i gångarterna som kommer genom att hästen swingar genom ryggen.
Utveckling av bärkraften, vilken krävs för samling
  • Schwung
  • Rakriktning; liksidighet och att hästen spårar, jämnstark häst i båda sidorna.
  • Samling; viktförflyttning från framdel till bakdel.
Alla momenten leder korrekt utförda till förbättrad Genomsläpplighet och i slutänden till Samling.

Den inbördes ordningen är inte skriven i sten, utan diskuteras fortlöpande, men allt startar med takten som är en förutsättning för den balans som krävs för att kunna gå vidare. Skalan utgör grunden för varje enskilt träningspass och varje ny rörelse såväl som hästens utveckling sett över hela dressyrkarriären.

Rapport från tränarkursen på Flyinge följer framgent. Nu åker jag strax till stallet för att rida på Rachel, vars matte Jessica kommer hem från skidsemestern i kväll. Idag är det programridning på Strömma för Hällingsjös ryttare. Det har tränats flitigt i veckan och jag ser fram mot att höra entusiastiska redogörelser.

Sommarlängtan...

Sitter framför datorn och skriver. Utanför fönstret virvlar stora vita snöflingor. Suck, tar den här vintern aldrig slut? Längtar efter ljus och värme. Så här mysigt kan det se ut på landet en skön sommarkväll... 
Jag på Chardonnay och dottern Trixie på svarta hingsten Arsenik.
Foto: Ulrika

Ny dressyrhäst på Hagelyckan


Äntligen har Jessicas sökande efter egen häst givit utdelning. Efter en intensiv hästletarhelg i Skåne hittade vi det 11-åriga holländska stoet Rachel i Ängelholm. Rachels pappa  Gribaldi är av rasen KWPN och far till dressyrgiganter såsom Anki van Grunsvens Painted black. Jag ser fram mot vårens träningar!
foto: Jessica 

Å så går ännu en vecka...

Denna vecka har det varit mycket träning och framstegen står som spön i backen.
Ponnyryttaren Julia pryar i hoppstall och får rida hela dagarna, på skoltid. Vad kan vara bättre?
Mamma Susanne blir alltmer samspelt med Mackan och det syns inte minst på galoppen.
Jessica gjorde nytt bytesrekord på diagonalen med Mogge och bytes-serierna är nu inte långt borta.
Hanna har åter fått bukt med Zagallos temperament och han är tillbaka i matchen!
Nisse har fått sig en duvning av medryttaren Maria som även vid behov med bravur kan ta sig över en och annan bom.
Rolex har piggat på sig och matte har fullt schå att rikta hans koncentration på de lösgörande rörelserna inför kommande uppvisningar.

I helgen blir det domarkurs på GFRK med Britt Hammar samt Nina-träning på Hagelyckan. I början av veckan är jag på tränarkurs på Flyinge. Tidigare förbundskaptenen Elisabeth Lundholm och veterinären Lars Roeppstorf (med reservation för stavningen) skall berätta hur vi tränare lägger upp träningen för att få hållbara hästar och framgångsrika ekipage.
Räkna med en inspirerad tisdagsträning! :-)

Nästa vecka är det ånyå domarkurs på Strömsholm med Elisabeth Lette.

En typisk unghäst av årsmodell 2005...


Framtidshoppet Rothschild efter Rubinrot - Peanut - Edinburgh. Kan nästan galoppera för hjälpen i båda varven! Egen uppfödning och lillebror till likaledes begåvade Pretty Woman.

Unghäst, unghäst hela dan....

Har varit en sväng i Skåne och tittat på hästar företrädesvis av modell yngre. Back to basic, så att säga. Påminns om hur nödvändigt det är att ha koll på vikt och balans och kunna renodla sina hjälper för att kunna kommunicera med en individ som ännu inte riktigt kan språket.

Läser i Anders Lindgrens Dressyrskola:
En korrekt sits är det grundläggande kravet för användandet av alla hjälper.

Vikthjälperna är de viktigaste och mest inflytelserika hjälperna, men också de mest subtila och minst synbara. De är speciellt viktiga eftersom ryttarens skänklar endast kan åstadkomma de nödvändigaste impulserna när de understöds av vikthjälperna. VIkthjälperna, de framåtdrivande hjälperna, de understödjande och sidförande skänkelhjälperna visar hästen vad den skall göra. 

Tyglarna är huvudsakligen reglerande och förklarande. Användandet av tyglarna måste alltid förekommas av framåtdrivande hjälper.

Framåtdrivande hjälper:
  1. Lyft hakan. Dra ihop skulderbladen. Andas in. Pressa fram bäckenet genom att använda kraften i magen som utgår från solar plexus.
  2. Föra att förstärka om hästen inte reagerar; Andas in och upprepa steg 1 samt lägg till skänklarna om hästens revben.
  3. Om hästen fortfarande inte reagerar; Andas ut och upprepa steg 1 och 2 medans underskänklar och sporrar används för att väcka uppmärksamheten. Kicka till på revbenen precis bakom sadelgjorden. Underskänkeln placerad långt fram betyder Framåt!
  4. Om det fortfarande inte händer någonting behöver hästen tydligt uppmärksammas på ryttarens hjälper. Repetera ovanstående samt förstärk med spöet.
Var noga med att ge efter med handen då framåtdrivande hjälper förstärks, det skall vara helt tydligt för hästen vad som förväntas av den, nämligen att den skall gå framåt.

Vid dagens besök på Flyinge kungsgård trillade vi i jakt på en fika in på dressyrträning för en tysk beridare. Från att ha tittat på vingliga unghästar som knappt lärt sig fatta galopp hamnade vi mitt i  övning av bytesserier. Så här skall det alltså se ut när ett korrekt grundarbet är klart. Fina hästar och god ridning. - mycket inspirerande!

RSS 2.0