En helg i barockens paradis

 
 
Nyss hemkommen efter en helg i WIen där besöken på Spanska ridskolan tillhörde höjdpunkterna.
Efter 2,5 timmars morgonträning med hingstar 4-23 år gamla kan jag konstatera att god ridning är god ridning oavsett hur man kategoriserar den för övrigt. Barockridning, eller klassisk dressyr, bara förpackningen skiljer egentligen. Principer och grunderna är desamma. Vi såg 5 hingstar åt gången som tränade i halvtimmarspass, totalt 25 hästar. Det ger en ganska god uppfattning om hur hästarna arbetas.
Fantastiskt inspirerande!
 
Alla hingstar är lösgjorda och avspända, även när de svåraste rörelserna utförs. Men unghästarnas beteende känner vi igen hemmifrån. Lite vingel, protester med gapande mun, hopp å studs och okoncentration.

Arbetet från marken är lika systematiskt som arbetet från hästryggen. Alla svårare rörelser tränas först från marken.
 
Övergångarna är grunden till allt! Även på 4-åringarna gjordes balanserade galoppfattningar och avbrott till trav.
Alla uppställningar gjordes i balans med symmetrisk hovplacering i halterna. Inget slarv!
 
När ryttarna satt i sadeln eller red lätt förändrades ingenting i deras positioner utom att rumpan lättade från sadeln. Föredömlig balans! Likaså såg vi inga okontrollerat rörliga händer eller underskänklar, även i piaff-passage och bytesserierna var skänkelhjälperna så gott som omärkliga. I piaff-passage och övergångarna var det regel snarare än undantag att takten behölls. Här finns något att lära för många av dagens internationella grand Prix-ryttare. Den enda kroppsdelen som var synbart rörlig för ett uppmärksamt öga var höfterna som både initierade och följde med i rörelserna.
 
Beridarna är såklart professionella, 20 stycken rider ca 70 hingstar, som tas om hand av 20 skötare. Som mockar varje timme för att hingstarna inte skall bli annat än vita :-)
 
Det tar 8-10 år att bli beridare och då rider det på heltid. Lättast är det med ryttare som inte ridit så mycket innan för då har de inga olater att arbeta bort, fick vi veta på den guidade turen.
 
http://www.srs.at/
 
Kort kommer så fort jag lyckas ansluta mobi till nya pc:n :-)
 
till helgen väntar årgångsfinalerna på Flyinge!

RSS 2.0