Immer weiter reiten...

Helgen bringar mycket tävling och jag skall döma Bohuscupen ponny på Råda i morgon fredag. På lördag och söndag bär det av till Gäseneryttarna i skogarna utanför Ulricehamn, där både ponny och häst skall tävla i allsvenskans olika divisioner. En helg med mycket dressyr stundar!

Under veckan som gått har det varit lite blandade träningar. I Rångedal utanför Borås huserar Rebecca och Angela med hästar, hundar och höns. Bakom boningshuset ligger paddocken, där jag fick hålla träning i solskenet. Mitt favoritkoncept! Rebecca tränar en stor lite valpig och mycket rörlig skimmel och Angela rider ett nätt oldenburgersto.

I partille tränade Ann-Kristin vidare på sitt viljestarka sto, Clara tränar på halvhalterna på skäck-ponnyn Edvin och ny elev i veckan var Sofia på Robin Z-stoet Sally. Både Mia och Amy gör framsteg på unge charmige Odin. 

På Hagelyckan har Jessica fått möjligheten att rida store Wille,som efter lite övertalning kan bära sig riktigt fint. Liselotte är tillbaka i matchen igen och trimmar vidare på Rolex. Lite sadelproblem har gett lite minskad kontinuitet i träningen, men som Liselotte själv uttrycker det "Nu har jag löst licensen, så när jag får ordning på sadeln så är det ju bara ridningen kvar sen!" Bra inställning! 
Hanna styrde upp Zagallo väl, trots distraktionsmomenten utomhus gick han understundom som en klocka.

Idag är det Valborgsmässoafton och strålande sol. I eftermiddag tränar Liselotte på Hagelyckan och Cia och Mia i Partille. 



Tänkvärt om ryttarproblem


 

En portugisisk tränare och utbildare som har undervisat flera hundra skandinaver i dressyr har observerat att de flesta 

har samma basproblem. 

 

1. Överaktivitet
Ryttarna använder många hjälper (kommandon) utan att förstå att dessa är bara "koder", som måste användas och därefter genast avbrytas (= med en eftergift). Ryttarna blir trötta av att använda händer och skänklar hela tiden med lite resultat. Ridningen blir en tröttsam kamp med hästens kropp och speciellt mun.

 

2. Kroppsmedvetenhet
Ryttare ska kunna ge kommandon till hästen med hjälp av händer, axlar, vikt, ben och sits. Problem uppstår ofta pga kroppen hänger ihop. Ett enkelt exempel; samtidigt som man gör t.ex ett tygeltag så viker man hela kroppen och flyttar därför vikten utan att man velat eller märkt det. Detta ger dubbla budskap till hästen vilket gör att den inte riktigt vet vad ryttaren vill.

 

3. Instabilitet och spänning
Generellt har ryttarna stora spänningar i främst nacke, axlar, ländrygg och ben. Detta påverkar hästen och gör att den får svårt att förstå och att röra sig korrekt.

 

4. Sitsen
Många gånger är sitsen ej korrekt, ibland pga stelhet ibland pga överaktivitet. En icke korrekt sits innebär förutom obekväm ridning även att benen el kroppens övre del hamnar fel vilket ger som resultat att hästen inte rör sig avslappnat och inte uppfattar vad ryttaren vill.

 

5. Överaktiv hjärnaktivitet vilket tar bort känslan för ridning
Dressyr är mycket mer än en sport. Dressyr är snarare en konstart, som balett. Är det någon som behöver vara en atlet är det snarare hästen. Ekipaget, ryttaren och hästen är menade att vara ett oavsett nivå på ryttare eller övning. Många av ryttarna har kommit till Marc med en mängd regler för hur en rörelse eller t.ex en hörnpassering ska genomföras. Själva känslan för hästen och ridningen har reducerats till ett minimum. Resulatet har oftast blivit mycket ansträngande men av låg kvalitet.

 

http://www.hastsportresor.se/land/portugal_vidigueira_special.asp


En nästan helt hästledig helg...

..är över. Ny vecka, nya tag!

I veckan kommer jag att ha träningar i Partille och på Hagelyckan på tisdag och i Borås på onsdag. Dessutom skall det hinnas titta på hästar i veckan. Apropå titta på hästar så har helgen inte varit helt hästledig då Världscupfinalen i dressyr från Las Vegas sändes på tv igår. 

Jan Brink och Briar gjorde sin avskedsföreställning och busade rejält. Härligt att se en 18-årig häst med så mycket energi. Poängen blev naturligtvis lägre än vad ekipaget normalt presterar men avskedsrundan i strålkastarljus var stämningsfull. 

Den andra svenska ryttaren, Minna Telde uteblev olyckligt. Don Charly blev halt på höger fram, han trampade snett och vrickade sig. Steffen Peters, USA, med Ravel är årets världscupsegrare. Isabell Werth med Satchmo knappt slagen tvåa och Anky van Grunsven med IPS Painted Black trea. Ankys häst har för övrigt samma pappa, Gribaldi, som Rakel. 

Även sverigebekantingen Hans-Peter Minderhoud gjorde bra ifrån sig på ett rörligt fuxsto. Vi är flera som minns honom sedan hans clinic på Flyinge tillsammans med kollegan Edward Gahl. Det var informativt, imponerande, inspirerande och inte minst roligt när två världsklassryttare rider fantastiska hästar och lyckas vara roliga samtidigt. Genomgående kunde man konstatera att banan i LV var svår för hästarna att tackla med många störningsmoment såsom publik och kameror nära sargen. Många hästar blev störda och spända. Men ändå- vilka hästar!


Rolex FEI World Cup Final, Grand Prix Kür: 1) Steffen Peters, USA, Ravel 84,950 2) Isabell Werth, Tyskland, Satchmo 84,500 3) Anky van Grunsven, Holland, IPS Painted Black 82,150 4) Hans Peter Minderhoud 81,500 9) Jan Brink, Sverige, Briar 71,650

Torsdagsobservationer

Tisdagens träningar avlöpte tämligen planenligt. Ponny-ryttarinnan Julia är äntligen anmäld till sin första dressyrstart, vilket inte minst jag ser fram mot. Nya eleven Rebecka gör påtagliga framsteg med sin unga rörliga 6-åring och Hanna höll med sedvanlig  fingertoppskänsla sin Zagallo på gott humör.


Vår Peanut som skall föla om några veckor har drabbats av oförklarligt näsblod och står på klinik för observation och regelbundna K-vitamininjektioner. Lite oroligt! I år väntar vi föl efter Friendship som är efter inte helt okände Florestan. I Sverige är han kanske mest känd som pappa till Fleurie som tävlas framgångsrikt av Stefan Jansson.

4-årige Rothschild skall snart iväg på bete och skall äta sig stor och stark fram till hösten då han kommer hem till Hagelyckan för vidare utbildning av undertecknad.


Under förra helgens helgens kurs uppstod en liten diskussion kring begreppet balanstrav. En korrekt trav med schwung och takt kommer av fjädring i lederna och spänst, inte spänning. Balanstrav kommer ur stela leder och en inaktiv rygg. Symptomatiskt är att korset inte sänker sig. Takten i övergångar och rörelser förändras ofta markant när så är fallet. 

Just schwungen kräver en viss styrka och saknas styrkan är det även svårt att få hästen rakriktad, eftersom tillräckligt påskjut saknas. När hästen går med huvudet på sned är det ett grundfel som visar på bristande rakriktning. Begreppet "tilted" används på engelska och är ganska talande.


Idag väntar ärtsoppsbuffé till lunch, vinprovning till kvällen och en allmänt hästfri dag.

Vad kommer efter påsken?

Idag tisdag blir det eftermiddagsträning på både Björkagården och Hagelyckan, förhoppningsvis i fortsatt solsken. 

Påskhelgen har varit intensiv med både träning och tävling. 
I fredags var jag i Partille och hade träning i paddocken med vårglada hästar. Medryttaren Mia red på sin charmiga PRE-häst, Cia tränade på Zäta och Anna filade på program med sin välridna (tidigare) travhäst.

På påskaftons kväll styrde jag tillsammans med domarkollegan Sylvia kosan mot Grums för att på tidig påskdagsmorgon döma nationell ponnydressyr. Vi övernattade på Brukshotellet i Grums där tiden tycktes ha stått stilla sedan mitten på förra seklet. Som i ett parallellt universum. Aftonen fördrevs medelst barbesök och biljardturnering, oförglömligt!

Morgonen därpå satt vi sommarklädda och frysande i en kylslagen manége och dömde trettiotalet ekipage i det 6,5 minuter långa internationella  lagprogrammet för ponnyryttare. Tiden mellan ekipagen var knappt tilltagen och för att kompensera detta beslöt arrangörerna att decimera vår enda 10-minuters paus. En lång och stundtals ganska intensiv dag. Många duktiga ekipage dock, framför allt många fina ponnies med påtagligt gröna ryttare vilket lovar gott inför den fortsatta säsongen. 

På måndagens morgon stod jag återigen i en solig paddock och hade lektioner.  På Hagelyckan luftade Jessica fräscha Rakel som var påtagligt positiv och energisk. I Partille väntade nya eleverna och tillika medryttarna Carin och Bea på var sitt viljestarkt sto. Dessutom slipade Jenny på ett LB-program inför stundande start och Amy trimmade alerte Odin vars galopp blir allt mer uttrycksfull med härlig frambensaktion.

Eftermiddagen tillbringades i Clarebergs manége där jag dömde Bohuscupen för häst. Glad och lite överraskad noterade jag många fina ritter, de översta i prislistan passerade 70% och påfallande många hästar höll riktigt hög kvalitet. Vinnarekipaget i lagklassen kom från GFRK och red ihop dryga 76% med en kanonritt. Klubben vann även denna (första?)  omgång med en jämn och hög kvalitet på ekipagen. En liten domarbonus var den fantastiska lunchen som serverades alla funktionärer i form av tacobuffé och tårta med anledning av ridläraren Eva-Lenas födelsedag. Härligt!

Förra söndagen var det domarträff i Lerkil. Hela regionens domare av olika rang träffades för diskussioner och workshops. Indelade i grupper fick vi diskutera de olika momenten i utbildningsskalan. Undertecknad tog bland annat del i ett agiterat samtal kring begreppet rakriktning. Därefter fick vi fortfarande indelade i grupper tillbringa eftermiddagen i manegen med att se, bedöma och diskutera olika rörelser utförda av ekipage på alla nivåer. Från 5-åringa hästar till ekipage som nått svår klass. Standarden var genomgående hög och upplägget var inspirerande. Kursen leddes av en namnkunnig kvartett; Britt Hammar, Lars Andersson, Bo Jenå och Elisabeth Lette, som nu lämnar sin post som domarutbildare.

Påskhelg




Dålig uppdatering från mors sida och dottern rycker in.


Påskhelgen bjuder på många tävlingar, bla i Grums, dit mor min idag ska och vara en av tre domare som skall döma ponny FEI.
Gissar att uppdatering kommer efter långhelgen.


bild lånad


Önskar er alla, med eller utan träningar & tävlingar inplanerade, en trevlig och hästlig påskhelg!


//Trixie




RSS 2.0