Torsdagsobservationer

Tisdagens träningar avlöpte tämligen planenligt. Ponny-ryttarinnan Julia är äntligen anmäld till sin första dressyrstart, vilket inte minst jag ser fram mot. Nya eleven Rebecka gör påtagliga framsteg med sin unga rörliga 6-åring och Hanna höll med sedvanlig  fingertoppskänsla sin Zagallo på gott humör.


Vår Peanut som skall föla om några veckor har drabbats av oförklarligt näsblod och står på klinik för observation och regelbundna K-vitamininjektioner. Lite oroligt! I år väntar vi föl efter Friendship som är efter inte helt okände Florestan. I Sverige är han kanske mest känd som pappa till Fleurie som tävlas framgångsrikt av Stefan Jansson.

4-årige Rothschild skall snart iväg på bete och skall äta sig stor och stark fram till hösten då han kommer hem till Hagelyckan för vidare utbildning av undertecknad.


Under förra helgens helgens kurs uppstod en liten diskussion kring begreppet balanstrav. En korrekt trav med schwung och takt kommer av fjädring i lederna och spänst, inte spänning. Balanstrav kommer ur stela leder och en inaktiv rygg. Symptomatiskt är att korset inte sänker sig. Takten i övergångar och rörelser förändras ofta markant när så är fallet. 

Just schwungen kräver en viss styrka och saknas styrkan är det även svårt att få hästen rakriktad, eftersom tillräckligt påskjut saknas. När hästen går med huvudet på sned är det ett grundfel som visar på bristande rakriktning. Begreppet "tilted" används på engelska och är ganska talande.


Idag väntar ärtsoppsbuffé till lunch, vinprovning till kvällen och en allmänt hästfri dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0