Söndag, nästan slut på augusti...

Veckan som gått har det varit en del dressyr av blandat slag. Förutom EM i Windsor som svensk TV flagrant har nonchalerat, har det även ridits väl på närmare håll, på Hagelyckan och i Eskilsby. Dessutom inleddes veckan med kval till 4-års championatet i Alingsås.

På EM briljerade holländarna med mjuka spänstiga hästar med fantastiska rörelser och resultat över 80%. De tre toppryttarna Edward Gal, Anky van Grunsven och Adelinde Cornelissen tränar alla för Ankys man Sjef Janssen, som blivit omdiskuterad för sina träningsmetoder.

Kul att England tog medalj, fast ännu roligare hade det såklart varit om Sverige klämt till med en ädel valör! Patrick Kittel glänste med Scandic men överlag verkade de svenska ekipagen lite spända med en del synliga missar. Jäkla synd! Noteras kan dock att Sverige har ett lag med framtiden för sig, hästarnas ålder är ringa; 10, 10 och 12, vilket lovar gott inför OS 2012...

På Ridsportförbundets hemsida läser jag:

"Det blev inga fullträffar för de svenska ryttarna i kuren, svenskgänget slutade alla i nedre delen av resultatlistan.

Minna Telde startade först med Don Charly. Programmets sammansättning och Don Charlys röresler passar utmärkt till musiken av U2.
Några missar blev det och Minna var inte helt nöjd efter ritten.
- Jag borde ridit på mer, säger hon.
Tinne Vilhelmson Silfvén fick en riktig åktur när Favourit blev skrämd av sin egen kürmusik och for iväg längs med långsidan. Sedan var det svårt att få någon ordning i programmet och Tinne slutade allra sist.
- Tävlingsmänniskan i mig är naturligtvis jättesur, men hästmänniskan är glad över att Favourit gjort ett fint mästerskap totalt, gjorde bättre piaff och passage idag än i specialen och flera andra saker, säger Tinne.
Scandic var lite spänd inför strålkastarskenet och när en högtalare sprakade till var det nog för att Scandic skulle slänga sig runt i en piruett.
- Piaff och passage var jättebra men det blev lite för många missar när Scandic var spänd, säger Patrik Kittel.
- Världsklass, var dock Bo Jenås omdöme om Patrik och Scandics sista medellinje."

 

EM-final Grand Prix Kür: 1) Edward Gal, Holland, Moorland´s Totilas 90,750 2) Adelinde Cornelissen, Holland, Parzival 87,350 3) Anky van Grunsven, Holland, Salinero 87,250 12) Minna Telde, Sverige, Don Charly 73,600 13) Patrik Kittel, Sverige, Scandic 73,350 15) Tinne Vilhelmson Silfvén, Sverige, Favourit 62,800

Läs mer på:
http://www3.ridsport.se



Den helt ljuvliga holländska 9-åriga hingsten Totilas
(e Gribaldi) slog världsrekord med nya fantasisiffror, bl a 90% i finalküren, helt magiskt.


Så här glad blev Edward Gal efter sin prestation i EM i Windsor.
Foto från Eurodressage.com



Hittade lite film på Youtube där man kan följa ekipagets utveckling. Titta och njut!
Här gör ekipaget en Intermediaire kür 2008
http://www.youtube.com/watch?v=My_gRwgErt4

Här är debuten i GP 2008
http://www.youtube.com/watch?v=CL0S5re7sls

Här i GP kür under Holländska mästerskapen i år
http://www.youtube.com/watch?v=ZvUDAlsLo20



På Hagelyckan
trimmade Liselotte, som fått en översyn av Traudi och kände sig trygg med att träningen går åt rätt håll. Lösgörande arbete och fokus på balans är ledorden för dagen. Välkommen till nya ponnyeleven Rebecca som har framtiden för sig på sin arbetsvilliga och positiva arabponny.


I Eskilsby
var det som vanligt full fart med en falabellahingst som krupit under staketet och flitigt uppvaktade ett B-ponnysto.
Emma tränade övergångar, Olivia sitstränade på lina och jag fick glädjen att träffa några nya dressyrelever; Ebba, Johanna och Susanne. Som vanigt när jag träffar en ny ryttare går det åt en hel del tid för mig att göra en nulägesanalys genom att titta på ekipaget och bilda mig en uppfattning om i vilken ände vi skall börja. Ofta får vi även stämma av lite grundläggande samband. (Typ utbildningsskalan, balans och ryttarens inverkan vilket jag skrivit en del om i tidigare inlägg.)


I Alingsås
såg jag gångartskvalen för 4-åriga hästar. Många såg väldigt färdiga ut och de flesta skötte sig föredömligt. Nina Känsälä stack ut med dagens första start på en fin, rörlig och något spänd Tullstorphingst e San Quintero - Arrlik som kvalade. Ett litet sto efter Don Romantic-Bellini stack ut med påfallande energi och taktmässig rörlighet, fångade henne på mobilkameran.

http://www.youtube.com/watch?v=zct_bhZEKkw

Resultat:
http://www.alingsasryttarsallskap.nu/


I eftermiddag
åker jag ner till Flyinge för att för första gången efter sommaren sitta lite på Rothschild. Vår olycksdrabbade 4-åring som efter lyckad strup-pipar-operation och Borrelia-behandling snart kommer hem till Hagelyckan.

På tisdag blir det som vanligt träning på Hagelyckan och på torsdag i Eskilsby. Nästa helg dömer jag Mölnlycke RS tävlingar på Strömma, med bl a DM.


Måndagsmorgon...

Helgen har varit ganska lång och understundom njutbar. Söndagen bringade föredömligt mycket häst.

Bedömningen i Nygård gick bra. Påfallande fina 5-åringar och de flesta skötte sig väl på banan. Segraren i både LB och LA:4 (!) var en 5-åring, utomordentligt väl matchad av sin unga ryttarinna.

På eftermiddagen red Liselotte lektion på Hagelyckan, hästen såg lättare och smidigare ut och fokus låg på lösgörande arbete. I manegen höll Nina K träning så vi uppehöll oss ute i paddocken bland storm och röjsågar. Lite påfrestande för undertecknads röst men finfin miljöträning för hästen...

I Ekilsby tränar ambitiösa ponnyryttaren Olivia på sin kloka och välutbildade D-ponny. (Förra gången hade ponnyn trampat av sig skon och Olivia hade handlingskraftigt lånat in en islandshäst i sista sekunden för att kunna rida sin lektion. Gissa om jag blev förvånad!)

Kvällen avslutades med ett uppsluppet stallmöte med gräddtårta, i manegen på stall Hagelyckan. Trevlig. Flera nya dressyrryttare och flera nya unghästar som flyttat in i stallet inför hösten.

På tisdag tränarJessica och Mogge på Hagelyckan.

Allmänt intryck och utbildningsskalan

Lördag kväll.
Göteborgskalas! Hör från gatan att det firas entusiastiskt. Själv repeterar jag såväl program som TR inför morgondagens tävling på Nygårds RS, mitt första domaruppdrag efter sommaruppehållet. Hittar ett intressant och informativt dokument från domarutbildningen som jag tror att flera kan ha glädje av inför stundande tävlingssäsong.



Sambanden mellan Utbildningsskalan och de Allmänna intrycken på dressyrprotokollet


Ubildningsskalan

1 Takt
2 Lösgjordhet
3 Kontakt/stöd   
4 Schwung                        
5 Rakriktning
6 Samling                 ----------------        7 Självbärighet


Allmänt intryck
- Betygen som sammanfattar ritten

1 Gångarter: frihet, renhet, regelbundenhet.

När vi strävar efter att ha med alla punkterna på utbildningsskalan måste alltid prioritet nr 1 vara att bibehålla takten i rörelser och övergångar. När hästen rör sig taktmässigt möjliggör det frihet eftersom det då finns tillräcklig balans. Vid träning av vilken rörelse som helst kommer takten först och sedan kan vi fokusera på att förbättra andra faktorer såsom exempelvis böjning.


2 Framåtbjudning: vilja att röra sig framåt, elasticitet, mjukhet i ryggen, bakbensengagemang. (Tidigare benämndes punkten Schwung i svenska program.)

Framåtdrivande hjälper används kombinerat med tygelhjälper för att producera lösgjordhet. När hästen slappnar av i sina ryggmuskler börjar vi se elasticitet och ryggverksamhet. Bakbensaktiviteten och framåtbjudningen genom ryggen vägleder hästen att söka en lätt kontakt med bettet. Han kommer att tugga med en mjuk stängd mun och vara villig att sträcka sig framåt-nedåt och gör att ryttaren kan sitta bekvämt. Detta resulterar i schwung, vilket är en förutsättning för korrekt samling; utan schwung finns det ingenting att samla.


3 Lösgjordhet: eftergift på tygeln, formen, accepterandet av bettet, harmoni, lätthet och mjukhet vid rörelsernas utförande, uppmärksamhet, förtroende och lydnad. (Benämndes tidigare Lydnad i svenska program.)

Enkelt uttryckt är Lösgjordheten ett tecken på hästens mentala och fysiska avspänning och samarbetsvilja. En glädje och villighet att presetera fysiskt. Schwung, lösgjordhet och kontakt vävs samman med takt och rakriktning och utvecklas till samarbetsvilja. En lösgjord häst är mindre påverkbar för yttre störningsmoment.


4 Ryttarens sits och hållning: korrektheten och finheten i samt effekten av hjälperna.

Korrektheten och effekten av hjälperna påverkar hästens samarbetsvilja och hans accepterande av bettet, lättheten i framdelen etc. Därför kan domaren aldrig ge en 4:a på Lösgjordheten och en 8:a på ryttaren. Ibland finns det en tendens hos ryttarna att fokusera på detta fjärde betyg som enbart en värdering av ryttarens sits och hållning. Men denna bedömningsgrupp inkluderar även korrekthet och effekt av hjälperna vilket visar sig i hästens förmåga att utföra rörelserna.

Alla fyra betygen är sammanlänkade och påverkar varandra. De två sista betygen påverkar sålunda de två första och vice versa.



Ellen Schulten-Baumer på Donatha illustrerar begreppet samling. Ekipaget ger alltid ett lösgjort och samstämmigt intryck. Ellen är det senaste tillskottet till det omdiskuterade tyska landslaget. Foto från Eurodressage.com

Sommarlovet lider mot sitt slut...

Denna vecka har hösten kommit till Göteborg och mycket roligt händer. Hela veckan går jag på skrivarkurs på en folkhögskola, med förhoppningen att det skall märkas i mitt bloggande framgent, hahaha.

Igår, tisdag, återupptogs träningarna på Hagelyckan efter sommaruppehållet. En ny höstsäsong tar sin början, fylld av möjligheter till eftergifter, rena byten och halvhalter som går igenom. Härligt! Hanna, Jessica och Liselotte tränade, ambitiösa som vanligt. Hästarna var fräscha och lite betesloja. Påminde om ryttar-stretchen efter ridpasset, kan kännas lite i musklerna efter sommarledigheten.

På söndag dömer jag LB och LA på Nygårds RS. Återkommer med rapport därifrån.

RSS 2.0