Hösten här på allvar! Torsdag 22 okt

Jaha, då var det snart vintertid igen och det totala mörkret lägrar sig över norden.. Pannlampan på!

Förra helgen var det domarkurs i Falkenberg och jag blev äntligen färdig Prix St. Georg-domare! Många fina ekipage deltog under helgen, bland annat från Danmark. Inspirerande och lärorikt. Vi tittade gemensamt på PstG och SB:1 som blivit svårare med högre krav på piff och puff, saxen och ettorna. Nyttigt att titta och få kommenterat högre klasser, vilket ger nya perspektiv på de lägre. Det finns säkert en grund till att LA-domarna tenderar att vara petigare och strängare i sina bedömningar än de domare som dömer högre klasser. Någonstans på vägen lär vi oss att se helheten på ett nytt sätt istället för att grotta ner oss i detaljer, vilka inte alltid är avgörande för slutresultatet. Men inte blir det lättare precis.
I veckan har det tränats en del; Välkommen Åsa som är ny elev på Hagelyckan. Cia gjorde ett första besök i vår stora fina manége i tisdags, nyttig miljöträning. Kristina hade enligt egen utsago vilat sig i form, Eva tränade trots snuva och Jessicas häst hade benen fulla av spring.
I partille har Jenny trimmat inför planerad programridning, och Mia som fick kryssa mellan vattenpölarna i paddocken. Även Anki har tagit tag i träningen igen efter en långsam igångsättning efter sommaren.
I eftermiddag tränar ponnyflickorna i Eskilsby. En sorgsen tanke till Johanna som beslutat lämna bort sin ponny, som inte varit riktigt kry på sistone.
I helgen kommer både Nina och Traudi till Hagelyckan, så jag kommer ta chansen att förkovra mig från läktarplats.
Hittade en intressant artikel i Hippson om en unghästclinic på Flyinge, se

http://www.hippson.se/cldoc/36576.htm

för fullständig artikel.

Torsdagsobservationer

Repeterar lite TR och annat inför helgens domarkurs i Falkenberg. Tittar in på Andreas Helgstrands eminenta hemsida för lite inspiration. Hittar en film från det danska fyraårschampionatet som han vann på 94% på Sieger Hit.
- Se och njut!
Så här kan en 10-poängmässig galopp se ut
Ännu en inspirerande film från segerritten på över 90% i Verden på 5-åriga Hönnerups Driver. Så här ser en 10-poängmässig trav ut:
Här på siten finns nyheter och annat matnyttigt och fler filmer på fantastiska hästar, titta på saluhästarna och dröm....
I eftermiddag har jag träning i Eskilsby; Johannas ponny vilar men Emma, Louisa och Olivia tränar som vanligt. Skall bli spännande att se hur väl de gjort sin hemläxa ;-)

En solig söndag i oktober... 4/10

Helgen har varit fri från tävlingar, med ett mer socualt fokus. Trevlig omväxling. I eftermiddag blir det lite unghästridning och Rebecka och Kristina tränar.

I veckan inledde Liselotte tisdagsträningen i solskenet i paddocken. Hästens tandläkarbesök hade haft en gynnsam inverkan på kontakten och bjudningen. Lite vassa tänder kan ställa till en himla massa besvär. Ros åt uppmärksamma hästägare som ser över sin häst regelbundet!

Jessica och Rebecka red inne, kylan och mörkret kommer nu allt snabbare på eftermiddagarna.. Rebeckas ponny gick lektion för andra dagen i rad och kom ganska snabbt till lösgjordhet och såg fin ut i stadig form. Jessicas unghäst var tjusigt dressyrkittad men trivdes inte riktigt i de matchande benlindorna (ännu!). Eva fick sig en liten genomkörare på linan. Välkommen Kristina som red sin första lektion för mig. Det blev, som vanligt när det är första gången, prat om grunder och samband och sedan en del galopparbete.

I torsdags var jag i Eskilsby. Louisa tränade utan stigbyglar, serpentiner och övergångar. Emma håller fortfarnade på att rida in sig på sin nya 5-åriga ponny. Mycket grundarbete med att hitta takt och tempo och fokus på övergångar och galoppfattningar. Olivia visade nöjd sin kritik efter helgens tävlingar, mera finslip av progrmmet stundar. Johannas ponny var inte riktigt fräsch tyvärr, så det blev en skritt ut istället för träning. Kvällen blev lite tidigare än väntat och jag hann med en bio på kvällen :-)

Fredagen kom med mera sol och jag tränade Cia och Julia i stora paddocken i Partille på eftermiddagen. Så roligt att se att de båda tränat flitigt sedan sist. "Ibland känns det som att skära i smör!" sa Cia nöjt när hon travade runt på en swingande och genomsläpplig hästrygg. Mera sånt!

Lite referat från förra helgens domarkurs på Grevagården. Vi hade som vanligt både teoretiska och praktiska genomgångar. Gemensamt besåg vi flera medelsvåra klasser där Lars Andersson muntligt bedömer varje ritt och diskuterar de gemensamma betygen.

Han betonade att betyget för varje enskild rörelse består av 3 komponenter:
Först tittar vi på grunderna och utgår från utbildningsskalan: Takten, lösgjordheten, kontakten, etc, jag har skrivit om detta tidigare så jag skall inte bli alltför omständlig.
Därefter tittar vi på det tekniska utförandet av rörelsen.
I tredje hand kommer precisionen.

Alla tre komponenterna skall vara tillfredställande uppfyllda för ett högt betyg. Och fort skall det gå! Detta kräver ständig träning av våra domarögon för att snabbt kunna se, kategorisera, bedöma och formulera varje enskilt moment i ritterna. Jätteintressant att höra Lars resonemang och att ta del av de andra domarnas åsikter. Ibland går de ganska vitt isär och Lars tvekar inte att vara tydlig när han styr upp och poängterar hur viktigt det är att vi har samsyn. I medelsvår A:1 hade vi turen att se de främst placerade ekipagen och som en kollega så träffande uttryckte det så var det som en helt annan värld i den stora fina manégen där alla red med frack...
Kursen vara i två dagar så om aftonen är det gemensam middag och lite diskussioner utanför protokollet...


Grattis till Nina Bengtsson och Ajax Två som var andraplacerade (efter Jan Brink och Biggles) i GP Kür i Djursholm 19/9!
Fullständiga resultat http://www.djursholms-ridklubb.com/web/page.aspx?pageid=66324


Foto från Samaras.se


Lite information från den stora världen:


Vechta Auction News

Sensational Prices at 2009 Oldenburg Elite Fall Auction in Vechta

October 4, 2009

Don PrimeurThe crisis seems to be over as sensationally high prices were paid for Oldenburg bred young sport horses at the 2009 Elite Fall Auction in Vechta, Germany, on October 3, 2009. The stunning price highlight was the bay gelding Don Primeur, which sold for 505,000 euro to Danish Olympic team rider Andreas Helgstrand.

Grattis Andreas! 

Alla är då släkt med varandra, eller?!?

Årets skörd, den senaste (och siste?) i en lång rad av "himmaluade" begåvade och sympatiska hästar...



Peanut med fölisen Fortunato (-09)


Det blev en Fortunato, för att spinna vidare på temat Rothschild och Rockefeller...
Hingstarna ska ha tjusiga namn..

Resultatet av vår hobbyuppfödning så här långt...

Girlfriend (Brabant- Illiad)  är mamma till 3 helsyskon efter Chapman:

Lady O´Love

Chardonnay

Carta d´Oro

samt

Montecillo (e Madrigal)

Pasnoir (e Zephyr)

Promise (e Napoleon) som fick

Peanut (e Edinburg) som är mamma till;


-Pretty Woman e Rotspon (Rubinstein)
-Rothschild e Rubinrot (Rubinstein) 
-Rockefeller e Rosewelt (Rotspon)
-Fortunato e Friendship (Florestan)

Stoet Amanda fick bara ett föl, Ajax (Zephyr-Gaspari) och det lilla hingstfölet är uppfödd på nappflaska. Grand Prix-häst till trots!



Lady O´love (-93)


Ajax Två (-95)


Chardonnay (-96)


Pretty Woman (-03)


Rothschild (-05)


Rockefeller (-07)



Detta var ett tappert försök att trassla ut ett nystan.. Hästnystan sammanvävt av familjen.. Fotona är tagna antingen av mig eller av moster U. Dzedins.


 


RSS 2.0