Allmänt intryck och utbildningsskalan

Lördag kväll.
Göteborgskalas! Hör från gatan att det firas entusiastiskt. Själv repeterar jag såväl program som TR inför morgondagens tävling på Nygårds RS, mitt första domaruppdrag efter sommaruppehållet. Hittar ett intressant och informativt dokument från domarutbildningen som jag tror att flera kan ha glädje av inför stundande tävlingssäsong.



Sambanden mellan Utbildningsskalan och de Allmänna intrycken på dressyrprotokollet


Ubildningsskalan

1 Takt
2 Lösgjordhet
3 Kontakt/stöd   
4 Schwung                        
5 Rakriktning
6 Samling                 ----------------        7 Självbärighet


Allmänt intryck
- Betygen som sammanfattar ritten

1 Gångarter: frihet, renhet, regelbundenhet.

När vi strävar efter att ha med alla punkterna på utbildningsskalan måste alltid prioritet nr 1 vara att bibehålla takten i rörelser och övergångar. När hästen rör sig taktmässigt möjliggör det frihet eftersom det då finns tillräcklig balans. Vid träning av vilken rörelse som helst kommer takten först och sedan kan vi fokusera på att förbättra andra faktorer såsom exempelvis böjning.


2 Framåtbjudning: vilja att röra sig framåt, elasticitet, mjukhet i ryggen, bakbensengagemang. (Tidigare benämndes punkten Schwung i svenska program.)

Framåtdrivande hjälper används kombinerat med tygelhjälper för att producera lösgjordhet. När hästen slappnar av i sina ryggmuskler börjar vi se elasticitet och ryggverksamhet. Bakbensaktiviteten och framåtbjudningen genom ryggen vägleder hästen att söka en lätt kontakt med bettet. Han kommer att tugga med en mjuk stängd mun och vara villig att sträcka sig framåt-nedåt och gör att ryttaren kan sitta bekvämt. Detta resulterar i schwung, vilket är en förutsättning för korrekt samling; utan schwung finns det ingenting att samla.


3 Lösgjordhet: eftergift på tygeln, formen, accepterandet av bettet, harmoni, lätthet och mjukhet vid rörelsernas utförande, uppmärksamhet, förtroende och lydnad. (Benämndes tidigare Lydnad i svenska program.)

Enkelt uttryckt är Lösgjordheten ett tecken på hästens mentala och fysiska avspänning och samarbetsvilja. En glädje och villighet att presetera fysiskt. Schwung, lösgjordhet och kontakt vävs samman med takt och rakriktning och utvecklas till samarbetsvilja. En lösgjord häst är mindre påverkbar för yttre störningsmoment.


4 Ryttarens sits och hållning: korrektheten och finheten i samt effekten av hjälperna.

Korrektheten och effekten av hjälperna påverkar hästens samarbetsvilja och hans accepterande av bettet, lättheten i framdelen etc. Därför kan domaren aldrig ge en 4:a på Lösgjordheten och en 8:a på ryttaren. Ibland finns det en tendens hos ryttarna att fokusera på detta fjärde betyg som enbart en värdering av ryttarens sits och hållning. Men denna bedömningsgrupp inkluderar även korrekthet och effekt av hjälperna vilket visar sig i hästens förmåga att utföra rörelserna.

Alla fyra betygen är sammanlänkade och påverkar varandra. De två sista betygen påverkar sålunda de två första och vice versa.



Ellen Schulten-Baumer på Donatha illustrerar begreppet samling. Ekipaget ger alltid ett lösgjort och samstämmigt intryck. Ellen är det senaste tillskottet till det omdiskuterade tyska landslaget. Foto från Eurodressage.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0