Tänkvärt om ryttarproblem


 

En portugisisk tränare och utbildare som har undervisat flera hundra skandinaver i dressyr har observerat att de flesta 

har samma basproblem. 

 

1. Överaktivitet
Ryttarna använder många hjälper (kommandon) utan att förstå att dessa är bara "koder", som måste användas och därefter genast avbrytas (= med en eftergift). Ryttarna blir trötta av att använda händer och skänklar hela tiden med lite resultat. Ridningen blir en tröttsam kamp med hästens kropp och speciellt mun.

 

2. Kroppsmedvetenhet
Ryttare ska kunna ge kommandon till hästen med hjälp av händer, axlar, vikt, ben och sits. Problem uppstår ofta pga kroppen hänger ihop. Ett enkelt exempel; samtidigt som man gör t.ex ett tygeltag så viker man hela kroppen och flyttar därför vikten utan att man velat eller märkt det. Detta ger dubbla budskap till hästen vilket gör att den inte riktigt vet vad ryttaren vill.

 

3. Instabilitet och spänning
Generellt har ryttarna stora spänningar i främst nacke, axlar, ländrygg och ben. Detta påverkar hästen och gör att den får svårt att förstå och att röra sig korrekt.

 

4. Sitsen
Många gånger är sitsen ej korrekt, ibland pga stelhet ibland pga överaktivitet. En icke korrekt sits innebär förutom obekväm ridning även att benen el kroppens övre del hamnar fel vilket ger som resultat att hästen inte rör sig avslappnat och inte uppfattar vad ryttaren vill.

 

5. Överaktiv hjärnaktivitet vilket tar bort känslan för ridning
Dressyr är mycket mer än en sport. Dressyr är snarare en konstart, som balett. Är det någon som behöver vara en atlet är det snarare hästen. Ekipaget, ryttaren och hästen är menade att vara ett oavsett nivå på ryttare eller övning. Många av ryttarna har kommit till Marc med en mängd regler för hur en rörelse eller t.ex en hörnpassering ska genomföras. Själva känslan för hästen och ridningen har reducerats till ett minimum. Resulatet har oftast blivit mycket ansträngande men av låg kvalitet.

 

http://www.hastsportresor.se/land/portugal_vidigueira_special.asp


Kommentarer
Postat av: jonas

Med andra ord kommer dina träningar att börja med en kollektiv lösgörande massage?

2009-05-04 @ 09:54:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0