Vad kommer efter påsken?

Idag tisdag blir det eftermiddagsträning på både Björkagården och Hagelyckan, förhoppningsvis i fortsatt solsken. 

Påskhelgen har varit intensiv med både träning och tävling. 
I fredags var jag i Partille och hade träning i paddocken med vårglada hästar. Medryttaren Mia red på sin charmiga PRE-häst, Cia tränade på Zäta och Anna filade på program med sin välridna (tidigare) travhäst.

På påskaftons kväll styrde jag tillsammans med domarkollegan Sylvia kosan mot Grums för att på tidig påskdagsmorgon döma nationell ponnydressyr. Vi övernattade på Brukshotellet i Grums där tiden tycktes ha stått stilla sedan mitten på förra seklet. Som i ett parallellt universum. Aftonen fördrevs medelst barbesök och biljardturnering, oförglömligt!

Morgonen därpå satt vi sommarklädda och frysande i en kylslagen manége och dömde trettiotalet ekipage i det 6,5 minuter långa internationella  lagprogrammet för ponnyryttare. Tiden mellan ekipagen var knappt tilltagen och för att kompensera detta beslöt arrangörerna att decimera vår enda 10-minuters paus. En lång och stundtals ganska intensiv dag. Många duktiga ekipage dock, framför allt många fina ponnies med påtagligt gröna ryttare vilket lovar gott inför den fortsatta säsongen. 

På måndagens morgon stod jag återigen i en solig paddock och hade lektioner.  På Hagelyckan luftade Jessica fräscha Rakel som var påtagligt positiv och energisk. I Partille väntade nya eleverna och tillika medryttarna Carin och Bea på var sitt viljestarkt sto. Dessutom slipade Jenny på ett LB-program inför stundande start och Amy trimmade alerte Odin vars galopp blir allt mer uttrycksfull med härlig frambensaktion.

Eftermiddagen tillbringades i Clarebergs manége där jag dömde Bohuscupen för häst. Glad och lite överraskad noterade jag många fina ritter, de översta i prislistan passerade 70% och påfallande många hästar höll riktigt hög kvalitet. Vinnarekipaget i lagklassen kom från GFRK och red ihop dryga 76% med en kanonritt. Klubben vann även denna (första?)  omgång med en jämn och hög kvalitet på ekipagen. En liten domarbonus var den fantastiska lunchen som serverades alla funktionärer i form av tacobuffé och tårta med anledning av ridläraren Eva-Lenas födelsedag. Härligt!

Förra söndagen var det domarträff i Lerkil. Hela regionens domare av olika rang träffades för diskussioner och workshops. Indelade i grupper fick vi diskutera de olika momenten i utbildningsskalan. Undertecknad tog bland annat del i ett agiterat samtal kring begreppet rakriktning. Därefter fick vi fortfarande indelade i grupper tillbringa eftermiddagen i manegen med att se, bedöma och diskutera olika rörelser utförda av ekipage på alla nivåer. Från 5-åringa hästar till ekipage som nått svår klass. Standarden var genomgående hög och upplägget var inspirerande. Kursen leddes av en namnkunnig kvartett; Britt Hammar, Lars Andersson, Bo Jenå och Elisabeth Lette, som nu lämnar sin post som domarutbildare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0