Clinic, helgträning och annat som gör november uthärdligt...

I torsdags var jag i Flyinge för att se och höra Patrik Kittel dela med sig av erfarenheter och visdomsord.
4 hästar deltog, först visade Birgitta Kjellin och Mia von Essen två superfina 4-åringar. Elastiska, välbalanserade och med spektakulära rörelser och lite olika modeller. Patrik kommenterade att det visas utmärkta 3-, 4- och 5-åringar i unghästklasserna och sedan tunnas fältet ut markant. Ingen förklaring gavs till detta fenomen men man kan ju alltid spekulera.
Sedan red Patrik en 7-åring efter Briar som tillhörde Birgitta Kjellin och Mia von Essens Dry Sack och pratade lite om träningsupplägg och sitt förhållningssätt till hästarna. De hästar han red var bra men inte spektakulära, "för de flesta av oss har inte möjlighet att köpa hästar för 20 miljoner utan får arbeta och göra det bästa av det vi har."
Partik är den mest framgångsrika svensken internationellt just nu, han har utbildat ca 30 hästar upp till GP. Patrik har nyligen varit i hetluften då han filmades under framridningen vid Världscuptävlingarna i Odense och hästen gick i rollkur med en blå tunga hängandes i mungipan. Patrik tränar för Ankys man och tränare Sjef Janssen, som förordar rollkur.

Lite sammanfattande kommentarer från Patrik.
  • Fram till 6 års ålder händer inte så mycket, det gäller bara att rida hästarna i balans och ge dem ett varierande arbete för att stärka och göra dem smidigare med fokus på takt, balans och lösgjordhet.
  • Be inte om mer än hästen kan leverera. Tvång ger inte någon lätthet eller harmoni.
  • Var medveten om dina problem och fokusera på att arbeta med dina och hästens svagheter. Höj din lägsta nivå. Var inte rädd för att ta hjälp! Tänk prestigelöst.
  • Lek med takt, form och tempo. Variera dessa i olika rörelser.
  • Använd rösten för att reglera tempot vid inlärningen. Patrik använde ett Hooo för lugnare tempo och ett Ptrooo när hästen skulle stå stilla.
  • Använde programlinjerna i den dagliga träningen. Skritt på diagonalen t ex ingår i många program, vänj hästen vid att slappna av och marschera på på diagonallinjen. Om man integrerar aktuella programlinjer tidigt i träningen behöver man inte tokträna nya rörelser dagarna innan man skall gå ut och starta...
  • Tempoväxlingar och varierande steglängd för att förbereda samlade rörelser; långsam galopp och varierande språnglängd i galoppen inför piruetterna och halva steg i skritt och trav som förbereder piaff-passagen.
En inspirerande kväll med fina hästar och en del guldkorn.
Patrik Kittel på Scandic. Foto från Hästmagazinet.com


Igår lördag tränade ponnyflickorna i Eskilsby inför stundande klubbdressyr. Fokus på programträning och stor koncentration hos alla flickorna som gör synliga framsteg mellan varje träning. I Partille visade Cia domarprotokollet från sin andra start, och konstaterade nöjt att det blir lättare att faktiskt rida fullt ut i programmet med mer rutin. Kul att vara tränare!
I eftermiddag skall jag rida en kortlektion för Nina K och kolla av Rebus som regelbundet är i slagsmål i hagen. Lugn igångsättning med skogspromenader och korta pass i manégen har förgyllt den gångna veckan.
Trixie på skogspromenad med Rebus. Foto av Camilla från hästryggen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0