...

HANDENS INVERKAN NÄR VI RIDER - LITE ATT TÄNKA PÅ 

Under ridning utsätts hästar för tryck från ryttaren, genom bettet och tyglarna. I Danmark har man undersökt vid vilket tryck det blir obehagligt för hästen. Unga hästar som inte utsatts för tygeltryck tidigare användes i studien. De fick vänja sig vid bett och även lära sig att sträcka fram huvudet för att få en belöning i form av godis. 
Hästarna utstod högst tygeltryck för att nå belöningen den första dagen jämfört med resterande dagar av testet, vilket tyder på att de snarare lärde sig att undvika trycket än att de vande sig vid det med tiden. Förmågan att lära sig undvika tygeltryck är en viktig del i träningen av hästar och lägger ett ökat fokus på att lära ryttaren rätt tajming med eftergiften. Det gynnar både hästens inlärning och välfärd. 

Kortare steglängd
En engelsk studie har fastlagt det många redan antagit; att styrkan med vilken en ryttare håller i tygeln har en direkt effekt på hästens steg och steglängd. Steget blir kortare ju hårdare ryttaren håller i tygeln. Ryttare håller dessutom hårdare i tygeln i trav än i skritt. 
- Att lära ryttaren ett "lagom" tygeltryck kan, förutom att det gynna hästens rörelsemönster, också öka säkerheten i ridningen, säger Hayley Edwards som presenterade studien.
Hästens komfort ökas och den blir d å mindre benägen att protestera mot ryttarens inverkan på olika sätt. Genom en korrekt och mer sympatisk träning säkerställs hästarnas välfärd.

Vävribbtyglar mildast
Förutom ryttarkänslan påverkar även tygeltypen vilket tygeltryck man har. När detta undersöktes i England visade det sig att flätade lädertyglar gjorde att ryttarna red med ett högre tygeltryck än med alla andra typer av tyglar. 
Vävribbtyglar och smala lädertyglar gav det lägsta tygeltrycket. Man tror att dessa skillnader beror på att tyglarna ger olika mycket gensvar till ryttaren. Vissa material gör att man håller en hårdare kontakt med hästens mun.
De som utbildar hästar och ryttare bör vara medvetna om att olika typer av tyglar kan ge olika grad av biofeedback - och därmed göra att man rider med olika mycket tryck i hästens mun. Kanske bör nybörjare alltid undervisas med de typer av tyglar som ger den lättaste kontakten. Studien visade också att det skiljer mycket mellan olika ryttare i vad man uppfattar som en mediumkontakt med tygeln.

Text & foto: Anna Nordin
Hippson.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0